Keuze beamer voor een golf simulator

Golf simulator opstelling woonkamer

Je leest hier welke middelen je allemaal nodig hebt om indoor te kunnen golfen.

Zoals uitgelegd op de pagina Wat is een golf simulator?, kan je het met een opstelling voor indoor golf zo gek maken als je maar wilt.

Type beamers

Allereerst zijn er 3 verschillende soorten beamers:

  • Ultra-korteafstandsbeamer: Ideaal voor kleine ruimtes. Projecteert grote beelden vanaf een korte afstand, minimaliseert schaduwen en verblinding.
  • Korteafstandsbeamer: Goede keuze als u iets meer ruimte heeft. Biedt een evenwicht tussen beeldgrootte en flexibiliteit in plaatsing.
  • Standaardafstandsbeamer: Niet aanbevolen voor thuisgebruik in een golf simulator, vereist meer ruimte voor een goede projectie.

Voor de meeste thuisopstellingen is een korteafstandsbeamer vaak de beste optie, gezien de combinatie van beeldgrootte en afstandseisen.

Houd er rekening mee dat de afstand invloed kan hebben op de helderheid van de beamer, dus hoe groter de afstand hoe minder helder.

Beeldverhouding

De ideale verhouding is 16:9 en werkt het beste met de meeste golf simulator software. 4:3 is ook mogelijk, maar niet ideaal.

Resolutie

Ervaring leert dat een beamer met een Full HD 1920×1080 resolutie een prima kwaliteit beeld levert bij gebruik van een golf simulator. Een beamer met een hogere resolutie is uiteraard ook mogelijk, zeker als je deze bijv. ook gebruikt als thuistheater, maar voor gebruik met een golf simulator al snel too much en wegen de hogere kosten niet op tegen het resultaat.

Helderheid

Helderheid, uitgedrukt in lumen, is een cruciale factor voor de kwaliteit van uw projectie. Een hoger aantal lumen betekent dat de beamer helderder is, wat vooral belangrijk is in ruimtes met veel omgevingslicht of directe lichtinval. In een donkere ruimte volstaat een beamer met een lagere lumenwaarde voor een duidelijke en levendige projectie. Echter, in een helder verlichte ruimte, of als er veel daglicht binnenkomt, heeft u een beamer met een hogere lumenwaarde nodig om de beelden scherp en helder te houden. Neem in alle gevallen een beamer met minimaal 3000 lumen. Over het algemeen geldt: hoe meer omgevingslicht, hoe hoger het benodigde aantal lumen voor een optimale beeldkwaliteit.

Merk

Negeer de goedkopere Chinese beamers en ga op zoek naar een goed merk zoals Optoma, BenQ, Epson, Viewsonic, Panasonic of Sony. Vooral Optima en BenQ staan erg goed bekend als kwaliteitsmerken.

Afstand en plaatsing van de beamer

Dit is ook weer afhankelijk van verschillende factoren, op deze website kan je a.d.h.v. je beamer merk en model de ideale afstand berekenen: https://www.visunext.nl/lp/rekenmachine-voor-projectiegebied/#Projektionsfl%C3%A4chenberechner.

Specifieke informatie Garmin

Houd er bij gebruik van een Garmin golf simulator / launch monitor zoals de R10 Approach ook rekening mee dat de Garmin Golf software alleen werkt op een Apple of Android apparaat zoals een smartphone, iPad of tablet (lees ook: https://support.garmin.com/nl-NL/saas/grmn/?faq=Ui793cFIpK7ziu8bEPNhR9&productID=590068&tab=topics). Via het apparaat met de software dient u de software te streamen naar de beamer of een TV scherm, zie hier hoe dat werkt voor Apple https://support.apple.com/nl-nl/HT204289#mirroriOS en hier voor Android https://support.google.com/chromecast/answer/6059461?hl=en.